Jaja konsumpcyje skażone Salmonellą.

Kolejne ostrzeżenie dotyczące żywności podane do publicznej wiadomości. Ostrzeżenie dotyczy jaj konsumpcyjnych w jednym z  zakładów pakujących jaja. Invest-Michel.

Zagrożenie:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Świeże jaja ze ściółki, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.

Najlepiej spożyć przed: 24/06/2021

Kod na skorupkach jaj: 2PL30251355 K1A

Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

O sprawie poinformowano Powiatowego Lekarza Weterynarii w Mińsku Mazowieckim, nadzorującego producenta kwestionowanych jaj, który podjął stosowne działania wyjaśniające.

Zakład pakowania jaj INVEST MICHEL SP.J. natychmiast po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja.

Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.

Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Firma INVEST MICHEL Sp. J. poinformowała, że zgodnie z polityką jakości firmy oraz w trosce
o bezpieczeństwo zdrowotne swoich klientów, konsumenci, którzy zakupili produkt
z kwestionowanej partii produkcyjnej, proszeni są o kontakt z Zakładem pakowania
pod nr tel.606-990-211. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (niezbędne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony produkt pełnowartościowy lub koszt nabycia produktu.

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2