Sposoby wykrywania obecności robaków w produkcie

Ostatnio wiele mediów w kraju i za granicą porusza kwestię obecności robaków w żywności. Warto jednak zauważyć, że spożywanie owadów było praktykowane od dawna, jeszcze przed tym, zanim stało się to modne. W wielu produktach spożywczych można znaleźć spreparowane ciała robaków, a istnieją metody pozwalające na ich wykrycie.

Temat suszonych świerszczy i mąki z nich przygotowanej cieszy się obecnie dużą popularnością, ale budzi również kontrowersje i obrzydzenie u wielu osób. Warto jednak zauważyć, że spożywanie robaków w jedzeniu jest praktykowane od bardzo dawna. Dawniej robaki były spożywane w innej formie niż te, które obecnie są dopuszczone do użytku przez Unię Europejską. Najczęściej są one stosowane w postaci spreparowanych ciał owadów i innych zwierząt, które służą jako popularne konserwanty w różnego rodzaju produktach spożywczych.

Faktycznie, konserwanty są powszechnie stosowane w produktach spożywczych, aby zapobiec zepsuciu i przedłużyć ich trwałość. W celu wykrycia obecności robaków w żywności, warto dokładnie czytać etykiety produktów i zwracać uwagę na symbole stosowanych konserwantów. Warto szczególnie uważać na daty ważności produktów oraz sposób ich przechowywania, aby uniknąć zepsucia. Należy również dokładnie sprawdzać skład produktu i szukać nazw robaków lub innych owadów w języku łacińskim, takich jak „Tenebrio molitor” (mącznik), „Gryllotalpa” (kretowina) lub „Locusta migratoria” (szarańcza). Ponadto, warto zwracać uwagę na symbole informujące o alergenach, ponieważ niektóre osoby mogą być uczulone na składniki pochodzenia owadziego

konserwanty są oznaczane literą „E” i kodem, który umożliwia ich rozpoznanie. Poniżej przedstawiam krótką ściągawkę, która może okazać się pomocna przy zakupach:

  • E200-E299: konserwanty
  • E300-E399: przeciwutleniacze
  • E400-E499: emulgatory, stabilizatory, zagęszczacze
  • E500-E599: regulatory kwasowości, środki spulchniające, przeciwzbrylające
  • E600-E699: wzmacniacze smaku i zapachu
  • E900-E999: zagęszczacze, substancje słodzące, nośniki aromatów
  • E1000-E1599: substancje dodatkowe, takie jak skrobia, wosk pszczeli, kwas cytrynowy

Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie konserwanty są robakami. W przypadku podejrzeń co do zawartości owadów w produkcie, zawsze warto sprawdzić dokładnie etykietę i poszukać informacji o składnikach pochodzenia owadziego.

Poniżej przedstawiamy listę dobrych konserwantów oraz tych, na które trzeba uważać. Lista zawiera również wykaz robali, jakie dodawane są do żywności.

1. Nieszkodliwe dodatki:

E100, E101, E103, E104, E105, E111, E121, E126, E130, E132, E140, E151, E152, E160, E161, E162, E170, E174, E175, E180, E181, E200, E201, E202, E203, E236, E237, E233, E260, E261, E263, E270, E280, E281, E282, E290, E300, E301, E303, E305, E306, E307, E308, E309, E322, E325, E326, E327, E331, E333, E334, E335, E336, E337, E382, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E408, E410, E411, E413, E414, E420, E421, E422, E440, E471, E472, E473, E474, E475, E480

2. Podejrzane dodatki:

E125, E141, E150, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E477

3. Niebezpieczne dodatki:

E102, E110, E120, E124

E120 = owad z gatunku Chonille scale (karminowy)

E904 = wydzieliny owadów łuskowców lakieru (szelaku).

4. Zaburzenie zdrowia:

* Zaburzenia jelitowe: E220, E221, E223, E224.

* Niestrawność: E338, E339, E340, E341, E450, E461, E463, E465, E466, lody E407.

* Zaburzenia skóry: E230, E231, E232, E233

* Zniszczenie witaminy B12: E200

* Cholesterol: E320, E321

* Wrażliwość nerwów: E311, E312

* Gnicie ust: E330 jest najbardziej niebezpieczne (rakotwórcze) (zawarte np. w SCWEPPES LEMON, AROMASENF, MEZZO MIX, CRABBLE MEAT, BONBEL CHEES, MUSHROOMS w puszce)

5. Dodatki rakotwórcze:

E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239

UWAGA: E123 jest bardzo REAKTYWNY NA RAKA!!! Zakazany w USA i krajach WNP.

Zwróć szczególną uwagę na te dodatki w następujących produktach spożywczych: E123/E110, UWAGA!

(Gummi bears, TREETS, SMARTIES, żelki HARIBO, czekoladowe lentilki, budyń śmietankowy ZOTT, paluszki rybne IGLO, KRAFT dorahm z creme fraiche, KRAFT salami, serki do smarowania, budyń waniliowy E102, E110, gotowe sosy wszelkiego rodzaju).

6) UWAGA!!!

Z guanylanem i glutaminianem z serii E600, E605 – trucizna dla układu nerwowego

7. Aluminium:

E173 (barwnik – aluminium), E520 (stabilizatory – siarczan glinu), E521 (siarczan sodu – aluminium), E523 (siarczan amonu – aluminium), E554 (antykrzemionkowy krzemian glinu – sodu), E555 (krzemian glinu – potasu), E556 (krzemian glinu – wapnia), E598 (glinian wapnia).

Aluminium w wodzie pitnej: wodociągi stosują aluminium jako flokulant.

Źródło: Szpital Dziecięcy, Uniwersytet w Düsseldorfie, badania internetowe.

❗️ Ważne uzupełnienie:

NutraSweet, aspartam, a obecnie sprzedawany pod nazwą „AminoSweet”, jest bardzo niebezpieczny, a zwłaszcza w prawie wszystkich produktach light i napojach light! Dla własnego dobra unikaj spożywania tych produktów!