Zakopane, niegdyś perła polskich Tatr, dziś coraz częściej nazywane jest „stolicą kiczu”.
Turyści przyjeżdżający w poszukiwaniu góralskiej tradycji i pięknych widoków, często rozczarowują się wszechobecną tandetą, chińskimi pamiątkami i zawyżonymi cenami.
Pogoń za zyskiem za wszelką cenę
Górale, niegdyś słynący z gościnności, dziś zdają się być przede wszystkim pazerni na zysk. Ceny noclegów, jedzenia i atrakcji turystycznych są horrendalnie wysokie, a jakość usług często pozostawia wiele do życzenia. Turyści czują się oszukiwani i wykorzystywani, a ich pobyt w Zakopanem zamiast relaksem staje się źródłem frustracji.
Kicz i tandeta zamiast tradycji
Krupówki, główny deptak Zakopanego, przypomina bardziej bazar niż reprezentacyjną ulicę miasta. Stragany uginają się pod ciężarem chińskich pamiątek, tandetnych koszulek z napisami „Zakopane” i innych „regionalnych” produktów, które z lokalną tradycją mają niewiele wspólnego. Nawet oscypki, niegdyś symbol góralskiej kuchni, często okazują się podróbkami, produkowanymi z mleka krowiego zamiast owczego.
Drożyzna na każdym kroku
Ceny w Zakopanem przyprawiają o zawrót głowy. Za obiad w restauracji trzeba zapłacić krocie, a za nocleg w hotelu czy pensjonacie jeszcze więcej. Nawet zwykła kawa czy lody kosztują kilka razy więcej niż w innych częściach Polski. Turyści czują się oszukani i zniechęceni do dalszego zwiedzania miasta.
Czy Zakopane jeszcze warto odwiedzić?
Oczywiście, Zakopane nadal oferuje piękne widoki i możliwość aktywnego wypoczynku w górach. Jednak, aby cieszyć się pobytem, trzeba być przygotowanym na wysokie ceny i wszechobecną tandetę. Warto również poszukać miejsc, które zachowały jeszcze autentyczny, góralski charakter i oferują tradycyjne potrawy.
Apel do władz miasta
Apelujemy do władz Zakopanego o podjęcie działań, które przywrócą miastu jego dawną świetność. Należy ograniczyć wszechobecną tandetę, promować lokalnych producentów i rzemieślników, a także zadbać o rozsądne ceny usług turystycznych. Tylko wtedy Zakopane będzie mogło ponownie stać się prawdziwą perłą polskich Tatr.
(TR)